SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.

Fler ishallar till GötaTraneberg!
2018-06-09 11:17
Emilia Bjuggren (S) till vänster i bild och Bo Sundin (M) i vit piké efter idrottshalldebatten arrangerad av Stockholmsidrotten

I torsdags bjöd Stockholmsidrotten, som består av de olika lokala idrottsförbunden och SISU, in till ett möte om den akuta anläggningsbrist som råder i Stockholm.

Det var en stor uppslutning av deltagare från de allra flesta idrotter i Stockholm. Stockholmsidrottens starka namn representerade föreningarna i hallfrågan och som frontfigur för ishockeyn i Stockholm stod Göran Tidström, vice ordförande i Djurgården Hockey samt ordförande i Stockholms Ishockeyförbund. Övriga stora idrotter som också går i bräschen för hallfrågan var representanter från fotbollen, simningen, gymnastiken, korpen och innebandyn.

 

Från Stockholms kommun medverkade Idrottsborgarådet Emilia Bjuggren (S) och vice oppositionsborgarrådet Bo Sundin (M). 

Ishockeyn i Stockholm är värst drabbad i hallfrågan

Mötet inleddes med en presentation av en genomförd undersökning som visade på hur våra befintliga idrottshallar i Stockholm är fördelade över invånarantalet i staden jämfört med Göteborg och Malmö. Siffrorna var rätt skrämmande och i de flesta fall så har Stockholm mer än dubbelt så många invånare per hall än Göteborg och Malmö. Värst drabbad är ishockeyn där vi har 96 000 invånare fördelat per ishall, vilket är mer än tre gånger så hårt tryck än vad man har i Göteborgs och Malmös ishallar. En smått chockerande siffra! 

 

Två idrottsmiljarder till Stockholm tack!

Göran Tidström presenterade ishockeyns syn på hallfrågan men var också noggrann med att inkludera samtliga idrotter i Stockholm. Göran gör ett fantastiskt arbete för idrotten i Stockholm gällande hallfrågan och jag tror inte vi skulle komma så långt som vi hittills gjort utan hans idoga arbete, vilket vi alla ska vara oerhört tacksamma för. Som jag ser det skulle vår idrottsstad må mycket bättre om Göran tog över som borgarråd. Dock kvarstår problemet att det just nu råder en akut brist på hallar och politikerna Emilia och Bo menade på att så kommer det nog att se ut under säkert två mandatperioder till. Man pratade om idrottsmiljarden i Stockholm, en satsning över en mandatperiod på att bygga och upprusta hallar m.m i Stockholm. Göran Tidström var noga med att påpeka att det inte räcker till på långa vägar, det behövs två miljarder och säkert ytterligare en miljard till för att närmare sig Göteborg, Malmö och övriga landets nivåer. 

 

Att satsa pengar på idrotten är en ekonomisk vinst!

Emilia Bjuggren menade på att det bästa sättet att påverka politikerna i Stockholm är att visa upp vilka positiva effekter idrottsrörelsen har på hela samhället än att klaga sig fram till ett möjligt beslut. Det är rätt förolämpande och sorgligt att behöva höra, det här är ju uppgifter som politikerna redan har och känner till. Det är ju inte särskilt svårt att räkna ut att hela samhället mår bra om folk erbjuds möjlighet att röra på sig i mer organiserad form, vilket kräver idrottsanläggningar. Sådana rapporter brukar landa i media ungefär vartannat år och inget som står i dessa rapporter är något nytt eller förvånande. Det behövs inga fler rapporter, det behövs idrottshallar. Ni kanske tycker att två miljarder låter som mycket pengar men då vill jag ge er ett exempel på hur pengar i kommunen kan fördelas i skenet av vad man lägger på idrotten i Stockholm, vilket rör sig om något hundratalet miljoner kronor. I dagarna la kommunen fram ett förslag på att lägga till 20 miljarder extra till vård, skola och omsorg utöver den budget man redan har för verksamheten. 20 miljarder extra! I dessa pengar ingår det att bygga hela 50 nya skolor. By the way, det säger mig att det är på gång en massa barn som i framtiden behöver idrotta, eller hur! Dessutom gjorde kommunen en vinst på 4,6 miljarder på försäljning av mark förra året. Tycker ni två till tre miljarder för idrotten är mycket i skenet av vilka pengar man lägger på annat som självklart också är viktigt i Stockholm? Självklart inte, det är en spottstyver i sammanhanget och märks inte ens i budgeten. Lägg fem miljarder på idrotten så ska ni få se på hälsoeffekter som gör hela stadens ekonomi sundare på sikt!

 

Lars Ekholmer, AIK Ishockey, ställde sig upp och gav exempel på vilka besparingar idrotten ger samhället. Mindre kriminalitet, lägre sjukvård, bättre välmående osv. Lars rev ner applåder. Tyvärr är dessa effekter inte synliga på minst 20 år och det är för lång tid framåt i tiden för att en politiker ska reagera positivt på dem. En politiker tar bara i frågor som skapar effekter här och nu och som inverkar positivt för politikern själv och som ökar möjligheten till omval i ett kort perspektiv. 

 

Bygg idrottshallar på Bromma Flygplats avlagda start-och landningsbana!

Det finns mängder med bra förslag från idrottsrörelsen på hur man i Stockholm ska kunna bygga enkla träningsanläggningar för en billig penning. Emilia svarade då att det behövs fast mark att ställa dessa anläggningar på och sådan mark finns inte. GötaTraneberg, som representerades av Jan Herrström, svarade då att det visst finns mark, nämligen den avlagda start- och landningsbanan på vid Bromma Flygplats som idag enbart används för halkbanekörning. 700 meter lång och 60 meter bred asfalterad bana som har en grund stark nog att sätta ett hangarfartyg på om man vill. Här får det plats 15 anläggningar för all typer av idrotter och platsen är ypperlig för hela Stor-Stockholm att nå. Emilia och Bo kände inte till den platsen. Det planeras bostadsbyggande på denna yta men det kommer nog aldrig att ske. Varför tror jag det? Jo, man är nämligen tvungen att gräva ner 25 meter i marken för att sanera jorden innan bostäder kan byggas på platsen. Vilket byggföretag är villigt att ta den kostnaden som sedan ska läggas på de bostäder som byggs där? Ingen tror jag! Det kommer nog aldrig byggas bostäder på Bromma flygplats och jag tror att det bara är ett politiskt slagträ i miljödebatten att man vill stänga Bromma Flygplats till förmån för bostadsbyggande. Om jag har förstått det hela rätt så berörs inte kommersiella och ideella verksamheter av kravet att mark måste saneras och då är det ju fritt fram för hallbyggen. Låt oss ta reda på om det stämmer för här har vi ju en perfekt plats för GötaTranebergs framtida ishallar men även för konståkningen.

 

Privat finansiering av hallbyggen välkomnades!

Emilia och Bo välkomnade privata finansieringar av hallbyggnationer men som jag ser det är inte problemet att lösa ekonomin för att bygga en hall, det är att driva den som kommer vara den ekonomiska knäckfrågan. Driften över tiden är mångt mycket dyrare än att uppföra en byggnad och ju fler hallar vi bygger desto bredare kostnadsbas lägger Stockholm stad till sina utgifter och det är här skon klämmer. Den saken nämndes aldrig på mötet. Dessutom är en idrottsförening ett osäkert kort när det gäller finansiering. Går en klubb i graven så kommer den hall föreningen driver hamna i Stockholms stads knä och det är en risk staden inte vill ta. Tror dock att det alltid kommer stå andra föreningar på kö att ta över en hall om en klubb inte klarar av driften längre.

 

Ge oss Stora Mossen så ska vi nog kunna driva anläggningen effektivt!

När det gäller Stora Mossen så finns det ett intresse från GötaTraneberg att tillsammans med konståkningsföreningarna ta över båda hallarna av Stockholms stad. Ska jag vara ärlig så har vi väl inte tryckt på allt för hårt med den intresseförfrågan. Får man tro Emilia och Bo så kommer det inte utgöra ett problem att vi tar över hallarna. Det tror vi dock staden är måttligt intresserad av. Stockholms stad kommer inte släppa hallarna till föreningarna på Mossen. Personligen tror jag att man inte vill riskera de anställdas jobb och att man inte vill riskera att vi som föreningen inte klarar av driften. Staden är också borgenärer för en del lån GötaTraneberg har för JM-hallen och om vi tar över hallen tror man kanske att risken ökar för att vi inte ska klara av att amortera lånen. Dessutom är de oroliga för att vi planerar bort allmänhetens åkning. Personligen tror jag att GötaTraneberg och konståkningsföreningarna skulle driva hela anläggningen mycket mer effektivt och få via uthyrningar till andra föreningar en bra vinst i verksamheten. Vi kommer erbjuda mer allmänhetens åkning men vi ska självklart ta betalt för det. Jag har ju tjatat om det förut men det är endast i våra ishallar allmänheten fritt får utnyttja en hall utan att betala för sig. Existerar inte inom andra idrotter eller andra hallar. Dessutom har vi ju ett högt tryck på våra hallar som sliter ner dem enormt. En förslitning som allmänheten står för och som vi som förening måste betala för. Nej, allmänhetens fria åkning är en korkad kvarleva från förr men jag har den gärna kvar om vi får ta inträde. 

 

I min värld ska staden bara lämna över hallarna helt gratis till föreningarna som verkar i hallarna på Stora Mossen utan förbehåll, för det är vi som utnyttjar hallen till ett bra ändamål. Det skulle ju inte finnas hallar på Stora Mossen annars, för allmänhetens åkning är ju inte ekonomiskt försvarbart ur ett skattehänseende för att upprätthålla en så pass stor och dyr anläggning. 

 

Vi äger JM-hallen men inte rinken och isen

Det kan vara bra att klargöra för alla att GötaTraneberg äger bara själva byggnaden JM-hallen men inte isen och rinken, den äger Stockholms Stad. GötaTraneberg betalar 5000 kr per dag i hyra till Stockholms Stad för att enbart få tillgång till isytan. Tror ni det är lätt att bedriva en idrottsverksamhet under dessa förutsättningar i Stockholm?

 

Stockholmsidrottens uppsatta mål är för låga!

Målet för Stockholmsidrotten ar att närma sig förhållandet i övriga landet för att det ska vara rimligt att kunna idrotta i Stockholm. Personligen tycker jag det är en låg ambitionsnivå. Självklart ska vi bygga ikapp och förbi övriga landet såklart och visa att vi går i bräschen för idrotten i Sverige. Emilia påstod att man betalar mer i skatt i övriga landet och att det är därför andra kommuner har möjlighet att bygga fler idrottshallar. Men allvarligt talat, skattesatsernas skillnader mäts i ören och självklart har det inte med saken att göra. Det är helt och hållet en ovilja att inte se problemet och förstå möjligheterna med att prioritera idrottens behov i Stockholm och inget annat. 

 

Jag måste få slå lite på fotbollen…

Ska jag vara ärlig så tycker jag inte så synd om fotbollen som anser att vi måste bygga fler fotbollsplaner. Fotbollen breder ut sig som en stor Heffaklump och tar över barn och ungdomars idrottande allt mer i Sverige. Vad som händer är att fotbollen har fått ett enormt fäste inom svensk idrott vilket gör att fokuset helt flyttas mot fotbollen vilket i sin tur tar kål på minoritetsidrotterna som bara dör i tur och ordning. Fotbollen behöver inte mer uppmärksamhet. Hur mycket om badminton, bowling, simhopp, volleyboll, fäktning, gymnastik, konståkning, hastighetsskridskoåkning, inlines etc. finns att läsa om på sportsidorna i landets dagstidningar? I princip ingenting och här är media medlöpare i att favorisera fotbollen och på så vis bidra till ännu mer fokus på denna i och för sig fantastiska idrott. Jag förstår det men det är inte bra ur ett mångfaldsperspektiv. Det måste finnas variationer kvar inom idrottsrörelsen och jag vill inte se idrotter dö på grund av att större idrotter äter upp budgetar och politikernas ögon och öron. Det räcker nu med fotbollsplaner, jag vill låta andra idrotter få möjligheten att rekrytera barn och ungdomar.

 

Vi tar gärna ansvaret för våra barns hälsa och välmående!

Har ni tänkt på en sak. Gymnastiken i skolan verkar ha lagts ner. Mina egna barn har en timme gymnastik i veckan. Nej förresten, ett av mina barn har ingen gymnastik alls på schemat. När jag gick i skolan så hade vi gymnastik fyra dagar av fem. Mina skoldagar på gymnasiet var från kl 08 till kl 16.30. Vad är det som gör att skolan idag inte kan planera in gymnastik längre när vi kunde det på 70- och 80-talet? Jag förstår inte det faktiskt. Samhället har lämnat över barnens rätt att röra på sig till idrottsrörelsen. De vill inte kännas vid ansvaret och det är okej men då får ni också flytta över medlen till oss i GötaTraneberg, jag lovar att vi ska få igång alla barnen att röra på sig och dessutom under den roligaste formen av idrott jag kan tänka mig – nämligen ishockey!

 

Nåja, bra initiativ av Stockholmsidrotten att arrangera detta möte och vi får väl hoppas att många bäckar små till slut bygger minst 10 ishallar till i Stockholm innan det är dags att sätta sig på ett moln och sjunga Hosianna Davids son innanför Pärleporten. Tror dock att utsikterna är ganska små tyvärr och jag planerar nu att lägga mig i en Pudas-låda utanför ingången till Stadshusets med en skylt som säger ”Tänk på de fattiga barnen i Bromma!”.

 

Kämpa Stockholm och kämpa Göran!


/Jan Herrström


Nyhetsarkiv
2020-10-08 20:19
Nu är den här!2020-05-06 15:46
Vi fyller 120 år!2020-01-10 11:37
J20 och J18 kämpar på!2019-11-18 15:05
GT500-korten klara!2019-10-10 11:23
SHS 20192019-08-20 10:31
På väg mot 100!2019-07-02 00:26
Vi närmar oss 40!2019-06-23 23:55
GT Open Ice under våren2019-03-18 13:40
Sponsorhuset2019-01-18 10:10
2018-12-31 15:24
Hemmapremiär för GT10!2018-10-20 14:55
GT-handsken!2018-08-10 16:10
Med anledning av GDPR2018-05-25 14:05
Handla i vår webshop2018-01-09 23:18
 
Våra Huvudpartners