SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.

Jag kan inte låta bli att ge mig in i debatten…
2018-12-21 13:58
Först, kan någon förklara för mig varför man tog bort trillingnöten i Aladdinasken? Var inte trillingnöten själva varumärket i den där asken som gjorde att man hade överseende med de där äckliga mörka chokladbitarna med likör eller marsipan i? Ni vet, de där bitarna man åt i brist på annat. Ibland förstår man inte vissa beslut och visst är det väl märkligt att vi inte har gått man ur huse för att protestera mer och högljutt! Vi finner oss i det mesta och vi vill ju inte bråka. Det är så vi svenskar fungerar och det är därför vi också låter finna oss i dumheter. På tal om just dumheter. Det har väl inte gått någon förbi att det råder anläggningsbrist i Stockholm. Om jag inte minns fel så är ishockeyn värst drabbad med på tok för få hallar och med befintliga hallar i riktigt risigt skick med snuskiga omklädningsrum och en skötsel som är under alla kritik... 

Ni har ju själva konstaterat att vår egen hall och A-hallen är skitiga och i vissa avseenden också misskötta. Det såg vi tydligt i den enkät ni alla vara med och svarade på. Är det någon som har protesterat högljutt? Nix, vi vill ju inte bråka och vara till besvär. Det är nog dags att vi agerar precis tvärtom!


Innan ni läser vidare så vill jag bara nämna det att nedan skrivna är min personliga syn på saker och ting och inte föreningens per automatik och eller för den del er egen syn. Rent faktamässigt kan det vara någon siffra fel här och där och ett och annat pårstående kanske inte är faktamässigt förankrat fullt ut, men i stort sett är nog det mesta rätt. Lång och god läsning för den som orkar ta sig igenom allt :-)

 

I skenet av hallbristen som vi läser dagligen om i våra dagstidningar, så verkar det ligga i linje med det totala ointresset våra styrande politiker har för våra invånares hälsa, trots att det finns mängder med avhandlingar som pekar på ett rätt bekymmersamt läge i vårt samhälle när det gäller vår hälsa kopplat till hur mycket vi rör på oss. Sverige har en unik idrottsrörelse som vi inte ser i så många andra länder. En rörelse som välkomnar alla som vill delta i organiserad idrottsverksamhet. Idag verkar det som om hela Sveriges hälsoproblematik ligger i händerna på idrottsrörelsen på grund av våra styrande politikers oförståelse kring att hälsa faktiskt är starkt kopplat till att folk rör på sig och inte kopplat till bättre sjukvård. Ungefär vartannat år presenteras det rapporter i våra dagstidningar som i stort säger att om barn rör på sig så får det positiva effekter på hälsan och att hela livsmönstret fungerar bättre. Nähääää???

 

Jag både skrattar och gråter över hur obegripligt korkat våra politiker ser på det idrottsliga behovet i vårt land och att ingen reagerar starkare på dessa vetenskapliga studier som dyker upp med jämna mellanrum. Ta bara en sådan sak som skolgymnastiken. Finns den överhuvudtaget? Skolan har gjort det lätt för sig och överlämnat hälsobehovet till idrottsrörelsen. I skolan grundläggs mycket av det intresse idrott ger våra barn, det vill säga om man bedriver ”riktigt” skolgymnastik som den jag själv tog del av. På Kungsholmens gymnasium hade vi gymnastik varje dag och minst tre av lektionerna var dubbeltimmar. Tack Börje Engström, Gustav Klingsporr och Gitte Klingsporr. Ni var helt suveräna jympamagistrar och ni grundlade mitt stora intresse för idrott! Det är genom skolgymnastiken idrottsrörelsen har sin största rekryteringsbas men eftersom gymnastik knappt syns på schemat idag så försvinner ju även intresset för att röra på sig och för idrott i allmänhet hos barnen. Det är ytterst få föreningar inom idrottsrörelsen som har råd att marknadsföra sin verksamhet för att locka till sig barn och ungdomar och man behöver skolan med sin idrottsliga mångfald som bas för sin rekrytering. Nu får föreningarna helt enkelt lita på att föräldrar till barn hittar en förenings hemsida, Facebooksida eller Instagramsida och på så vis själva tar kontakt med en förening. Idrottsrörelsen är i stort sett passiv i sin rekrytering på grund av brist på pengar.

 

Det finns ett annat fenomen som de senaste åren snedvridit den svenska modellen för hur vi bygger vår idrottsrörelse och det stavas Aftonbladet. Aftonbladet Sport är den i särklass mest lästa sporttidningen i landet och ja, jag är en av deras stora konsumenter av information som ges ut på deras nätbilaga. De äger informationsflödet av idrott idag och vad är det för artiklar vi matas med sett över ett helt idrottsår? Jo fotboll, fotboll, fotboll, fotboll, fotboll och ishockey. Du får leta, eller rättare sagt scrolla en bit, innan du hittar annan typ av idrottsbevakning och när de väl skriver om någon mindre bevakad idrott så är det mest när det sker ett VM. Handboll och innebandy nu senast tillexempel. I övrigt är det ganska liten bevakning av övriga sporter. När det gäller volleyboll, hastighetsskridskoåkning, orientering, badminton, segling, cykel, fäktning, rodd, kanot, styrkelyft, multisport och vattenskidor för att ge några exempel så är bevakningen nära nog noll om jag ska vara lite tuff. Jo då, en och annan artikel blir det men i det stora hela så ligger 75 procent av bevakningen på fotboll och ishockey och resten av idrottsbevakningen får dela på 25 procent. I gårdagens nätupplaga av Aftonbladet Sport hittade jag cirka 137 artiklar. 54 av dem handlade om fotboll och 50 om ishockey och då ska man veta det att ishockey har sin högsäsong just nu med JVM bland annat. Nästa sport som dominerade nyhetsflödet var längdskidor med futtiga 7 artiklar. F1, slalom, basket, boxning, trav, handboll och bandy delade på cirka 3 till 4 artiklar var och totalt sett fick dessa minoritetssporter tillsammans ihop 33 artiklar och knappt någon av dem låg i topp på sidan. 


Aftonbladet, trots förståelsen för att de måste ta till vara på sitt eget kommersiella värde för att få verksamheten att gå runt, har ett enormt stort ansvar i hur synen på idrott i vårt samhälle påverkas genom deras val att bevaka den svenska idrottsrörelsen. För fotbollens del är det ju perfekt och även för ishockeyn men det är inte bra för idrottsrörelsen i stort. Varför? Jo för våra politiker påverkas av det de läser och får de då matat att det är fotboll som gäller i vårt samhälle så är det ju också åt det hållet politikerna riktar sitt intresse. Det är ju naturligt, så fungerar vi alla, men problemet är att det är våra politiker som också fördelar pengarna och sitter på besluten om vad vi inom samhället ska satsa våra skattemedel på när det gäller svensk idrott. Fotbollen får mest uppmärksamhet och då följaktligen mest pengar och sedan är snöbollen i kraftig rullning. Ju mer pengar, resurser och uppmärksamhet, ju fler sponsorer får man och sponsorerna marknadsför fotbollen själva eftersom de är en stor del av det och det gör att fotbollen breder ut sig ännu mer i vårt avlånga land. Om jag ska hårddra det hela så har fotbollen enligt mitt förmenande kannibaliserat idrottsrörelsen i Sverige helt och hållet på bekostnad av de mindre idrotterna som en efter en faller i glömska. Aftonbladet och i viss mån Expressen utgör stora bovar i detta spel och de förstår inte själva vilket ansvar de har även om den bevakningen de gör av fotboll och ishockeyn är fantastiskt bra. Dock, de största bovarna i detta sammanhang är våra politiker så klart och främst då i Stockholm. 

 

De rapporter som beskriver det allmänna hälsoläget bland våra ungdomar är ju rent ut sagt skrämmande läsning. Om ett barn rör på sig aktivt så blir effekterna flera; barnet sover bättre, äter bättre, orkar mer, koncentrera sig bättre, får ett bättre humör och skulle de välja att idrotta i någon förening så är möjligheterna stora att de också lär sig samverka i grupp, förstå och bearbeta instruktioner, lära sig vad inkludering innebär och dessutom skapar de sig en bra sysselsättning. Ett aktivt barn gör bättre ifrån sig i skolarbetet dessutom. Effekterna av aktiv rörelse ska alltid räknas på sikt. Det innebär att om ett barn aktivt rör på sig idag så ökar möjligheten att de också gör det i vuxen ålder eftersom det ligger naturligt i ett invant beteende. Något man också för vidare till sina egna barn i nästa generation. Det ger långsiktiga hälsoeffekter som är bra för samhället i stort. Vi blir hjärnstarkare, vi orkar mer och mår fysiskt sätt mycket bättre än en människa normalt sett som inte har detta invanda mönster. Det får också stora positiva ekonomiska effekter för samhället i stort på grund av att vi inte längre har samma behov av sjukvård i medelåldern eller på ålderns höst, men det är här problemet uppstår. Detta är nämligen effekter vi ser på 25 till 50 års sikt och det är inget en politiker idag bryr sig om. Det rör nämligen inte politiken här och nu och en politikers agenda sträcker sig max till nästa val. Det vill säga om fyra år på sin höjd.

 

Stockholm är värst drabbat inom idrottsrörelsen. Bristen på anläggningar är så stor att man anser från politiskt håll att det inte ens går att bygga ifatt behovet. Man kan inte ens ange en tidshorisont för att täcka behovet. Jag var på ett möte anordnat av Stockholmsidrotten, som består av de olika lokala idrottsförbunden och SISU, där man bjudit in våra ansvariga politiker för en debatt om anläggningsproblematiken i Stockholms kommun. Två politiker från Stockholms kommun medverkade, Idrottsborgarådet Emilia Bjurgren (S) och vice oppositionsborgarrådet Bo Sundin (M). Emilia sa på fullt allvar att det inte finns intresse bland våra skattebetalare i Stockholm att lägga mer pengar på idrottsrörelsen. Jaha, har ni frågat oss invånare i Stockholm om just det intresset som en specifik fråga? Jag har aldrig fått en sådan fråga. Har ni? Hur kan det komma sig att invånarna i Växjö vill lägga mer pengar på idrottsrörelsen än invånarna i Stockholm? Självklart är det bara skitsnack. Om politikerna ställde en rak fråga till alla invånare, typ; Hej, skulle du vilja att idrottsrörelsen fick större del av skattekakan så att vi kan erbjuda våra barn och ungdomar vettiga och hälsosamma aktiviteter? 

Jag tror 90 procent av Stockholms invånare skulle säga ”självklart vill vi det!”.

 

Någonstans hörde jag att det behövs minst två miljarder kronor för att i någon mån täcka behovet av nya anläggningar. Jag tror att det nog behövs fem miljarder kronor för att rusta upp våra idrottsanläggningar i Stockholm och dessutom bygga nya, och nu pratar vi bara Stockholms stad. Det ser bättre ut i våra kranskommuner men det behövs nog ytterligare två miljarder för att avhjälpa dem med idrottsplatsproblematiken skulle jag gissa på. Jag vill bara sätta dessa fem miljarder i perspektivet av vilka pengar vi omsätter inom Stockholms Stad och då genom bara ett fåtal exempel; 2015 sålde staden fastigheter för 37 miljarder och försäljningen av Stockholm Vatten-byggnaden på Torsgatan år 2017 inbringade hela 807 miljoner kronor! Man har dessutom ett nuvarande fastighetsbestånd som man idag kan avyttra för långt över tio miljarder kronor till. Sälj skiten och skicka in pengarna till hela idrottsrörelsen i Stockholm så tjänar staden säkert flera 100 miljarder kronor i inbesparade sjukvårdskostnader på sikt. Vad väntar ni på, hit med pengarna bara och ställ inga frågor för vi har ett viktigt arbete att utföra!

 

Förstår ni nu att fem miljarder är något vår kommun skulle kunna snyta ur näven utan att bekymra sig. Det skulle inte ens märkas i högen av fakturor och kvitton som både Emilia, Bo och deras sopprötter till politiska prilliga polare sitter och rör till det för sig med inne i stadshuset.

 

De ishallar vi delar med kommunen på Stora Mossen är också hallar som ständigt är i behov av renoveringar och förbättringar. A-hallen ägs av kommunen, JM-hallen ägs av föreningen men dock inte själva ispisten, den ägs av kommunen. I enkäten jag nämnde ovan så hade ni föräldrar synpunkter på städningen av JM-hallen bland annat. Städningen är det man för ögat ser men vår hall har andra behov av förbättringar som de flesta inte ser. Vi måste förbättra brandskyddet, måla om hallen invändigt och utvändigt, byta ut dörrar, bygga nya förråd och ordna med vatten och avlopp på olika ställen. Vi pratar kostnader på runt 6-700 000 kr för att få en tillfredställande anläggning. En anläggning som dessutom slits hårt av allmänheten som av någon underlig anledning har rätt att vistas i våra hallar hur mycket de vill utan att betala inträde…alltså så man måste göra för att beträda en simhall (nej, jag ska inte tjata om att allmänhetens åkning är ett jäkla oskick). Det är ni föräldrar som betalar för att allmänheten ska ha rätt att slita ner vår fina hall. Något känns helt fel i denna ordning men jag antar att detta kom man överens om med kommunen när hallen byggdes. Stockholm Stad borgar nämligen för lånet av byggnationen och där någonstans satte man väl tummen i ögat på dåvarande styrelse. Idrottsförvaltningen känner ju till det här och det skulle med lätthet kunna säga; - nej, nu stänger vi hallen för allmänheten. Vill de åka skridskor så får de bli medlemmar i GötaTraneberg eller i någon av konståkningsklubbarna eller så får föreningarna ta 40 kr i entré för allmänhetens åkning. Ja så får det bli, så gör vi! 

 

Ja, jo tjenare….

 

Men hur svårt är det att bara fatta ett sådant beslut åt oss, ja hur svårt är det? Pengar som vi skulle kunna lägga oavkortat på de renoveringar vi har stort behov av!

 

Ibland känns det faktiskt hopplöst att driva vår förening. Vi måste mer och mer arbeta mot ren och skär dumhet. Vår förre ordförande sa att han har kört den politiska vänliga stilen i alla år mot de som styr och bestämmer över vår anläggning men inte haft något för det. Han undrade om det inte vore bättre att sätta klackarna i backen och protestera högljutt. Jo Stefan, det har du så förbannat rätt i! Stockholms Stad bryr sig inte mer om oss än någon annan förening och ska man göra sin röst hörd så måste man skrika högre än alla andra. Speciellt i en stad där nära 3 miljoner människor pockar på uppmärksamheten. I Leksand behövde man inte ens lyfta på luren, kommunen skickade in de stålar föreningen behövde, vilket gav skandalrubriker i tidningarna, men det folk inte vet var att kommunen fick flera gånger av de insatta medlen tillbaka. Jäkligt smart gjort och jag ska vid ett annat tillfälle förklara enkelheten bakom den matematiken.

 

Personligen känner jag inte att Stockholms Stad har intresse av att vi bedriver vår verksamhet på Mossen. Lägg sedan till Fastighetsverket eller Fastighetskontoret eller vad de nu heter, som äger ansvaret för A-hallen och ispisten i JM-hallen. De får vi inte ens tala med och de har inget till övers för vad vi tycker även om de nog är noggranna med att följa avtalet med oss. Nej, jag känner att man inte förstår vilken verksamhet vi bedriver och att man inte har lust att lyssna på oss. Jag tror till och med att man helst ser att vi drar här ifrån så fort det bara går. Inga problem, jag vill ifrån Stora Mossen men vi behöver ett alternativ i området och det alternativet ska inte Stockholm Stad ha inblandning i över huvud taget. Jag är fullständigt övertygad om att vi tillsammans med till exempel konståkningen och en rad andra vinteridrotter skulle kunna driva en egen anläggning bättre än vad Stockholms Stad kan göra. Men så var det där lilla problemet med pengar förstås och det vet ju kommunen om att vi inte har. Det är därför de inte bryr sig om vad vi tycker för de vet att vi redan ligger på rygg och sprattlar.

Suck...

 

Göran Tidström och en rad andra personer inom Stockholms Ishockeyförbund, Svenska Ishockeyförbundet, Stockholmsidrotten och SISU driver anläggningsfrågorna hårt just nu. De är värda alla beundran men tyvärr tror jag inte det räcker till. När vi frågade politikerna på mötet jag nämnde om ovan, hur de tycker vi ska bemöta dem för att få gehör så svarade de att ”gör det på ett positivt sätt som inspirerar oss att arbeta vidare med frågan”. Ja men det förstår jag full ut för då slipper de obehagligheter. Jag skulle svara likadant. Förstår ni inte själva att den politik ni bedriver, eller rättare sagt den ni inte bedriver, är skadlig för svenska folkets hälsa? Nej, en stor fet yxa intryckt på Stadshusets port till huvudentrén med en lapp som det står ”ge hit pengarna nu!” är det som gäller! Det ger effekt vågar jag påstå även om det är något vi aldrig skulle göra och som säkert skulle få mig som ordförande att få syssla med något annat i framtiden bakom lås och bom. Jag vill bara ge en effektfull beskrivning av vad jag tror ger just effekt i vårt samhälle där allt bygger på att den som skriker och härjar mest vinner. Egentligen är det ingen skillnad på yxan och det Gula Västarna sysslar med i Frankrike. De har inte bara satt en yxa i porten, de körde över hela Paris! Inget jag vill rekommendera dock men tidningarna skriver om det och jag är rätt säker på att Aftonbladet skulle slå upp nyheten stort om vi gjorde slag i saken, tror inte ni det?

 

Jag är inte intresserad av vilket block som styr Stockholm, det utgör ingen skillnad för oss invånare i stort, jag är bara intresserad av att våra barn och ungdomar ska få växa upp med god hälsa och det innebär att vi SKA lägga fokus på våra invånares väl och ve. Det vill säga precis det vi sysslar med inom idrottsrörelsen. Vad kan vara viktigare än det? Svara mig gärna på det ni som sitter innanför porten i Stadshuset.

 

By the way, jag har ett fantastiskt förslag på ritbordet som jag vet skulle innebära en framgång för ishockeyn, konståkningen, bandyn, hastighetsskridskoåkningen, skidskyttet, längdskidor, rullskidor, cykel, inlines, rullstolsidrott, friidrott, brädåkning, street basket och okej da, även allmänhetens åkning i Stockholm. En multianläggning som dessutom innehåller hotell, kontor och stor gratis parkering. Vilken dröm, en gratis parkering! Den platsen finns vid Bromma Flygplats nedlagda start- och landningsbana där man idag bedriver halkkörning (herregud!). Här vill man bygga bostäder men det finns gott om plats för bostäder också tro inget annat. Om jag orkar fortsätta så ska jag någon gång presentera min idé för er.

 

Kämpa och god jul!

 

PS. Har vi gula västar i förrådet på Mossen förresten?

 

/Jan ”Axman” Herrström

Ordförande

 

 

 


Nyhetsarkiv
2020-10-08 20:19
Nu är den här!2020-05-06 15:46
Vi fyller 120 år!2020-01-10 11:37
J20 och J18 kämpar på!2019-11-18 15:05
GT500-korten klara!2019-10-10 11:23
SHS 20192019-08-20 10:31
På väg mot 100!2019-07-02 00:26
Vi närmar oss 40!2019-06-23 23:55
GT Open Ice under våren2019-03-18 13:40
Sponsorhuset2019-01-18 10:10
2018-12-31 15:24
Hemmapremiär för GT10!2018-10-20 14:55
GT-handsken!2018-08-10 16:10
Med anledning av GDPR2018-05-25 14:05
Handla i vår webshop2018-01-09 23:18
 
Våra Huvudpartners