Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.

Erik Tessmar Forsgren, GT J20:s mycket engagerade huvudtränare!
2018-02-22 09:53
Längst fram i bild, Erik Tessmar Forsgren GT J20s huvudtränare, tillsammans med assisterande tränare Gustav Claughton.

Vi växlade ett par ord med J20:s huvudtränare, Erik Tessmar Forsgren, efter avslutad säsong med J20.

Erik kom till GötaTraneberg som tränare för GT Team 99 mitt under säsongen 14/15 då vi lyckades ta oss till U16 Allettan. Fokus då låg ju inte på U16 utan på att ta upp J18 som underåriga från div 2 till div 1. Erik lyckades att ta upp J18 till div 1 med 99:orna tillsammans med ett par 00:or och en 01:a. När det sedan var dags att spela i J18 div 1 hoppade man över även den serien säsongen 15/16 och tog sig istället an J20 div 1 och lämnade över J18-laget till Team 00. Nu blev den långsiktiga uppgiften att ta upp J20 till elit istället. Man kom 3:a i fortsättningsserien den säsongen men säsong 16/17 lyckades man som underåriga till slut spela sig till en J20 Elitplats. Summa summarum tog Erik laget från lägre nivåer upp till finrummet genom ett målmedvetet och hårt arbete. Självklart vill vi ju krypa lite under skinnet på den här herren för att bättre förstå vem han är som person.

Hej Erik!

- Stort grattis till vinsten mot Vallentuna i måndags (19/2-2018) och till ett förnyat kontrakt till J20 Elit!

Tack! Väldigt, väldigt skönt att vi är klara och slipper ett tufft kvalspel för att hålla oss kvar.

 

- Det var sista matchen för säsongen och det satt hårt inne. Ända till sista puckberöringen för säsongen där Kevin Lindberg satte den avgörande straffen. Ni var tvungna att få med er två poäng från matchen för att på egen hand säkra elitkontraktet och det var precis vad ni fixade! I en sådan pressad situation som ni befann er i så är man ju så klart nyfiken på vad du sa till spelarna innan matchstart?

Jag försökte få dem att behålla lugnet, känna att vi var förberedda, att vi på förhand redan visste hur Vallentuna skulle försöka spela och att om vi bara följer vår game plan och gör våra saker rätt så har vi en god chans att vinna. I första hand handlade det om att stoppa deras snabba spelvändningar och göra uppspelen svåra för deras backar.

 

- När du säger att de ska behålla lugnet, menar du då att spelarna var nervösa innan matchen?

Det var de nog, men till skillnad från de två senaste matcherna mot Huddinge och Almtuna kände jag att det fanns ett jävlar anamma i gruppen innan matchstart. Matcherna innan har det känts som om vi i gruppen varit mer nervösa än laddade. Mot Vallentuna var det en annan känsla av styrka och vilja, vilket jag tycker grabbarna sedan plockade fram på isen.

 

- Det håller jag verkligen med om Erik, styrka och en jäkla vilja men vad sa du till spelarna i periodpauserna då?

Ja du, man känner sig verkligen som en repeat-kassett i omklädningsrummet. Så här i slutet på säsongen handlar det mer om att påminna spelarna om vad de kan göra och försöka få dem att förstå att vi måste spela och agera som ett lag. Hjälpa varandra, låta pucken göra jobbet och utnyttja våra styrkor på bästa sätt.

 

- När visste spelarna att elitkontraktet var säkrat? Alla i staben, vi föräldrar och andra hade ju tystnadsplikt och mobilförbud under matchen. Vi fick inte på läktaren visa hur det gick i den andra matchen mellan Nynäs och Nacka som om vi hade förlorat mot Vallentuna kunde påverka vårt tabelläge (Om Nynäs vunnit och vi förlorat så var det GT som skulle hamna i negativt kvalspel).

 - Jag och Gustav hade koll efter andra perioden, vi visste att Nacka ledde men spelarna visste inget för än vi samlades inför förlängningen. För mig kändes det viktigt att gruppen fick visa att de kunde vinna matchen och ta poängen som krävdes under press, det växer alla spelare av. Det var också viktigt för självkänslan och moralen att spela oss till ett elitkontrakt på egen hand utan hjälp utifrån och det grejade vi ju.

 

- Hur firade du segern?

Ha, ha, det kan låta lite konstigt men jag var mentalt trött efter all press på oss så det fick bli en tupplur. Det har varit lite si och så med det varan de sista dagarna som du kanske kan förstå....

 

- Erik, det har jag full förståelse för, vi är flera som legat sömlösa kan jag meddela ha, ha! Nu har säsong 17/18 just avslutats och vi har etablerat oss i J20 Elit. Hur har det varit att leda och utveckla detta lag under dessa fyra säsonger?

Jag och Gustav har haft ett mål med laget och spelarna från den dag då de räknades som juniorer, som du vet så tog vi ju tidigt beslutet att hoppa över J18 för att istället ta oss an J20, vilket vi bestämde oss för redan i U16. Visst, vi hade haft goda chanser att spela upp det här laget till J18 Elit men enligt vår filosofi och utbildningsplan var målet med deras fyra år som juniorspelare att göra så många av spelarna så redo det bara går för att kliva in i A-lagshockeyn. Därför ville vi så fort som möjligt skola in spelarna i J20 för att komma närmare sättet man spelar A-lagshockey. Ett beslut som vi är otroligt nöjda med och något vi också har lyckats med. Till nästa säsong är det inte omöjligt att vi har 5-8 juniorer i A-lagstruppen på heltid (i år två st). Det tror jag aldrig vi hade lyckats med om vi spelat J18 och först till denna säsong gått för att spela upp J20-laget till Elit. Enligt min erfarenhet är J20-ishockey väldigt utvecklande. Vi får ofta möta spelare som spelar division 1-ishockey på A-lagsnivå och till och med spelare från HockeyAllsvenskan när vi till exempel möter Almtuna. Det gör du inte i J18. Det är otroligt utvecklande att möta den här övre nivån och det är nyttigt för våra juniorer att lära sig hur spelare kan styra matchbilden via tempoändringar och spelförståelse.

 

- Ja, våra 99:or och 00:or har ju nu under flera säsonger spelat som underåriga i J18 och J20 och vi som står och tittar på tycker det har varit rätt beslut hela vägen. Men Erik, varför tog du jobbet som tränare för GT och Team 99 egentligen?

Från första början var jag inte så intresserad. Jag ser mig själv mer som en tränare som tränar seniorer eller juniorer och Team 99 spelade ju då i U16. Jag gillar i grund och botten att skapa lag och utveckla spelarens tänk och inställning till laget. Min styrka ligger inte i den tekniska utvecklingen, där finns det många som är bättre lämpade än jag. Jag hade tagit ett sabbatsår från ishockeyn efter det att jag hade tränat Spångas A-lag under tre säsonger men framåt november började det kännas att något saknades och då, som en skänk från ovan, ringde GötaTraneberg och erbjöd mig jobbet som huvudtränare för Team 99. Efter några dagars funderingar och påtryckningar från min fru som hade tröttnat på att ha en otålig hockeynörd med abstinensbesvär hemma ha, ha, tog jag beslutet att testa de tre månader som var kvar av säsongen. Att jag snabbt blev förälskad i grabbarna och verkligen kände för att påverka deras utveckling, både som spelare och som individer, är anledningen till att jag fortfarande trivs med laget och föreningen och verkligen trivs med min uppgift som tränare.

 

- Vad roligt att höra men du, vad är det som skiljer GötaTraneberg mot andra ishockeyföreningar?

- Jag har ju tidigare representerat AIK och Spånga som spelare och Järfälla, Väsby och Spånga som tränare. Så viss erfarenhet har jag av föreningar på den nivån som vi är på idag. Jag tycker att vi idag är en ”riktig förening”. När jag kom till GötaTraneberg kändes det som alla lag vare egna klubbar i klubben på något sätt. Men i och med att vi tränare från U15 upp till A-laget har jobbat med att hålla nära kontakt med varandra så har vi enligt mig lyckats få bort det tänket. A-laget vet att de behöver oss både nu och i framtiden, vi har samma känsla för J18 och de för U16. Alla tränare pratar med varandra och hjälper varandra med spelare, en otroligt viktig del i hela verksamheten. Vi i J20 gläds enormt med framgångarna som J18 och A-laget har, de lagen och deras ledare har verkligen stöttat oss på bästa sätt också. Att vi har det samarbetet gör att det ser väldigt lovande ut framöver. 

 

- Vilken typ av ishockey vill du att vi ska spela?

Offensivt, snabbt och rakt. Jag gillar när spelare kan ändra tempot i spelet och se hela isen.

 

- Vad är ditt mål som tränare?

Jag kan inte säga att jag har några direkta mål, jag bara gillar det jag gör! Men visst skulle chansen att jobba med ishockey på heltid dyka upp skulle jag verkligen överväga det.

 

- Om du fick önska, vad hoppas du att våra spelare en dag hamnar i sina ishockeykarriärer?

Där tror jag att jag skiljer mig lite från många andra tränare, jag fullständigt struntar i vilken nivå de spelar på. Mitt mål är att de ska fortsätta med ishockey, få bra kompisar och gemenskap via ishockeyn och ha den gemenskapen med sig genom livet. Om vi bedriver en bra verksamhet och utvecklar spelarna kommer vissa spela i div 3 och vissa på yttersta elitnivå. Det är det jag brinner för. Jag träffar ofta på spelare som jag har haft i Järfälla eller Väsby där jag bland annat tränade juniorlag. Jag blir lika stolt varje gång när jag får höra att många av dessa spelare fortfarande spelar ishockey. Min egen erfarenhet och minnen från min spelarkarriär kommer nästan uteslutande från åren som div 2-spelare i Spånga. Åren som ungdomsspelare eller junior i AIK var roliga och utvecklande men åren i Spånga innehöll en annan typ av upplevelse som jag önskar alla som lagt ner så otroligt många timmar på ishockeyn inte ska gå miste om.

 

- Vilka är då dina förebilder?

- Håkan Strömberg. Han tränar idag Viggbyholms A-lag och är min mentor. Han är ett föredöme på många sätt för mig, både som tränare när jag själv spelade och som sportchef under mina år som tränare. Han var närvarande och jobbade stenhårt under sina år i Spånga och Väsby och hans sätt att vara fick oss spelare att känna att vi var skyldiga honom hårt jobb. Samma sak när han var sportchef i Spånga, där han jobbade hårt för föreningen och det smittade av sig på oss som tränade lagen.

 

- Vilken ishockeyutbildning har du?

Som spelare var jag i AIK från ishockeyskolan hela vägen upp till J20. Efter J20 gick jag till Järfälla där jag tyvärr bröt foten allvarligt och min elitsatsningen fick ett abrupt slut, men som jag tidigare nämnt spelade jag under sju år i Spånga och hade fantastiskt roligt. Vi hade ett lag som hade enormt kul vid sidan om ishockeyn, som var seriösa och hade viljan att vinna varje match. Som tränare har jag gått de steg som krävs men den viktigaste utbildningen är ändå erfarenheten. Jag har nu 14 år som tränare och känner att jag utvecklas år från år och blir bättre på det jag gör och vill uppnå och jag hoppas jag fortsätter utvecklas. Tränarjobbet är otroligt mycket mer komplext än vad jag någonsin kunde föreställa mig när jag började för fjorton år sedan. Det handlar inte så mycket om vilka som spelar det specifika bytet utan mer att bygga en kultur som spelarna accepterar till hundra procent och är villiga att jobba för.

 

- Hur ser din egen ishockeykarriär ut och vilka meriter har du som spelare

Som jag nämnde så tog tyvärr karriären slut på elitnivå, tidigare än vad jag hade tänkt förståss. Mina meriter tycker jag egentligen är ointressanta men TV-pucken och några landslagsuttagningar har jag med mig. Men egentligen känner jag idag att jag inte hade det som krävdes rent mentalt. Talangen fanns nog där men att ta det hårda jobbet vet jag inte om jag verkligen hade. Ser jag till spelare som jag spelat med hade det ett annat brinn och en mognad i tidig ålder som jag nog inte hade. Det är en stor skillnad från att vara nära landslaget i 18-årsåldern till att bli en SHL- eller NHL-spelare.

 

- Vilka lag har du tidigare tränat och hur gick det då?

Jag har varit med om det mesta runt den nivån som vi är på idag. Jag har tränat Järfällas J20, där vi var målskillnad ifrån Superelitkvalet. Vi tappade i sista matchen för säsongen i en förlust borta mot Nyköping. Jag har fått sparken som A-lagstränare från Järfälla. Jag tränade Järfällas A-lag tillsammans med Kai Nurmi och vi hade ett riktigt bra lag på pappret men vi fick inte laget att vinna i den utsträckningen vi borde. Oerhört bittert då men i efterhand var det helt rätt att sparka mig. Något behövdes göras och laget lyckades vända på trenden och hålla sig kvar i division 1. I Väsby tränade jag först J20 och vi gjorde likt GötaTraneberg J20 resan från att gå från division 1 till Regionselit. Sen tränade jag A-laget i Väsby en halv säsong efter att Rickard Hårdstam, som nu tränar Vallentunas J20, hoppade av, men det var ett sjunkande skepp som var allt för dåligt skött från klubbens sida och det blev tyvärr oundvikligt att åka ur serien. Visby/Roma och Åkers gick upp och blev snabbt etablerade och riktigt bra division 1-lag. De tre åren i Spånga var riktigt kul. Jag har en verklig kärlek till den föreningen och lider verkligen med dem nu när de rasar i tabellerna och har problem med att få A-laget att hålla hög nivå. Då, på den tiden gjorde vi tre bra säsonger med en ganska på pappret svag trupp. Känslan var lite samma som när jag själv spelade där, alla hade väldigt kul utanför isen samtidigt som att varje träningspass höll bra fokus på riktigt hög nivå.

 

- Du är öppen och ärlig med din bakgrund som tränare, vilket visar att du är trygg i det du gör. Vilket lag i J20 Elit spelade den bästa ishockeyn anser du?

Nacka J20 är bäst, inget snack om den saken, men jag är riktigt förtjust i hur Wings Arlanda J20 spelar sin ishockey. De flyttar pucken snabbt och har väldigt lite solokörning. Jag tycker Niklas Lundqvist, deras tränare som jag även haft som spelare i Väsby, gör ett kanonjobb med det material han har.

 

- Är det möjligt att GötaTraneberg J20 spelar i ett Superelitkval nästa säsong?

- Absolut, vi har ju inte en enda spelare som faller för åldersstrecket. Det talar verkligen för oss!

 

- Spännande att höra Erik! Du och din assisterande tränare, tillika A-blockets fystränare, Gustav Claughton verkar ha funnit varandra perfekt och ni verkar vara mycket goda vänner dessutom. Hur kommer det sig att just ni två fungerar så bra ihop, ni kände ju inte varandra för än ni träffades i just GötaTraneberg?

Gustav och jag är väldigt lika, två riktiga ishockeynördar som lever hockey 24-7. Men något som jag tycker är intressant med Gustav är att vi tycker i grunden att ishockey skall spelas på två helt olika sätt. Vi har haft så otroligt många diskussioner genom åren hur man ska spela ishockey och han verkligen utmanar mig varje dag och det älskar jag! Gustavs seriositet är något jag uppskattar enormt. Han är verkligen hängiven och intresserad av att ta in information och utveckla den vidare.

 

- Vad händer nu härnäst, säsong tog ju slut i måndags och allt är över för denna gång?

- Hm….ja nu är 2017-2018 slut. Det är kanppt man hunnit förstå det men imorgon börjar jobbet för nästa säsong ha, ha, ha!

 

- Du verkar vara en schysst person Erik, kan du låna mig 500 spänn?

- Självklart, jag swishar dig direkt!!

 

- Tack Erik för pratstunden och lycka till med att utveckal GötaTraneberg vidare!

- Stort tack själv!

Nyhetsarkiv
En enda match kvar!2019-02-17 21:27
J20 Elitlaget maler på!2018-12-06 15:09
J20 Elit so far…2018-10-08 12:36
Avslutning för GT J20!2018-05-28 13:31
GT J20 sommartrupp2018-02-06 10:46
GT J20 förstärker!2018-02-06 10:44
 
Våra Sponsorer