SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.

Nya tränare till A-laget!
2018-04-05 14:04
Erik Tessmar Forsgren och Gustav Claughton.

GötaTranebergs A-lag byter nu huvudtränare och det står nu klart att J20:s tränare, Erik Tessmar Forsgren, tar över ansvaret för laget efter Kent Pettersson. Även Gustav Claughton, assisterande tränare i J20, följer med Erik upp i A-laget och får där en likande roll som i J20.

 

Vi tog ett kort snack med Erik efter beslutet...

- Hej Erik och grattis till ditt nya uppdrag i föreningen!  

- Tack, det känns verkligen roligt och det blir en ny utmaning som jag känner mig redo för nu.

 

- Du lämnar nu ett framgångsrikt år med J20 för att ta dig an A-laget, ett lag som även de den senaste säsongen haft sin största framgång någonsin. Varför tackade du ja till uppdraget som A-lagets huvudtränare?

- Ja, det är ju såklart tråkigt att lämna grabbarna i J20 som jag jobbat med i fyra års tid. Fyra riktigt roliga år dessutom, men både för dem och mig själv tror jag det blir mycket bra. De nya tränarna i J20 är ambitiösa och riktigt sugna på utmaningen som de står inför. Vilket var viktigt att stämma av innan jag lämnade för A-laguppdraget.

När jag fick frågan så valde jag att ta mig en funderare och beslutet har så att säga växt fram. Jag kommer ju ursprungligen från seniorhockeyn till GötaTraneberg och det är nog i seniorhockeyn jag känner mig mest hemma. Jag har haft riktigt roliga år med grabbarna i J20 och känner att både de och jag har haft en positiv utveckling men nu känns det helt rätt att ta steget upp i seniorhockeyn igen. Att A-laget gjorde en bra säsong nu senast har ju också påverkat mitt beslut. A-laget är en helt annan grupp med spelare än det har varit tidigare säsonger. Nu ska vi fortsätta bygga det som Kenta Pettersson har satt grunden för och försöka utveckla det vidare. Vi kommer arbeta hårt för att höja nivån på alla plan både vad det gäller oss själva men framför allt kravställan på spelarna. Vi ska förbereda oss för division 1 och det är inget att vänta på.

 

- Okej, det låter bra men hur vill du forma laget, jag menar hur vill du blanda laget med ungt och erfaret?

- Det är kvaliteten och intresset som kommer styra hur laget ser ut. Vi ska ha klubbens 23 bästa spelare i A-laget men det är inte bara kvaliteten som vi tittar på. Något som är otroligt viktigt är ju också att de som ingår i truppen accepterar fullt ut på de krav som vi kommer ställa på dem. Det är egentligen inga konstigheter vi kommer förmedla, vi vill bara att man presterar sitt yttersta för att bidra till framgången för laget och klubben. Åldern är oviktigt och råkar vi ha spelare som är 15 år och som har de rätta kvaliteterna så kommer de spela i A-laget men visst är det viktigt att ha en blandning av erfarenhet och ungdomlig entusiasm. 

 

- Laget samlas nu inom kort för sin vårträning. Vilka krav kan man ställa på en spelare i div 2 vad gäller träningsmängd, många har ju krävande jobb och familjer att ta hand om vid sidan om ishockeyn?

- Jag har ju både tränat och spelat på den här nivån själv och anser mig har en bra uppfattning vad vilka krav vi kan ställa på spelarna. Spelarnas egen planering är en fråga som jag kommer lägga stor vikt vid. Ett krav om övertidsarbete eller resor i arbetet är ju något vi måste ta hänsyn till så klart men om det blir ohållbart för spelarna eller för laget så kommer man naturligt inte spela i GötaTranebergs A-lag. Sedan måste vi ju alltid ta hänsyn till personliga och privata händelser i livet men det gör ju man ju oavsett om man spelar på den här nivån eller i NHL.

 

- Låter bra Erik. I skrivande stund, även om vi vet att det är på gång, så är det inte riktigt klart ännu med ytterligare en assisterande tränare jämte Gustav Claughton, vars huvuduppgift kommer vara fysträningen. Det blir ju en ny utmaning för Gustav. Hur går snacket mellan er?

- Gustav är ju klar som fystränare samt assisterande, helt rätt, vilket var en viktig pusselbit för mig i organisationen runt laget och för den målsättning vi har. Gustav är en ambitiös tränare som sätter mig på prov varje dag. Vi har ofta olika åsikter men efter en del diskuterande kommer vi alltid fram till en bra lösning. Det är bra att bli ifrågasatt och få mothugg ibland, både från spelare och mina tränarkollegor. Det utvecklar mig, övriga tränare, ledare och spelare så klart, samt att vi hela tiden håller dialogen igång för vår utvecklings skull. Att få med mig Gustav upp till A-laget var ett önskemål från min sida men jag hade även önskemålet om att få ytterligare en assisterande tränare till gruppen och förhoppningsvis, utan att säga för mycket, så kanske det löser sig inom kort. Ett namn finns och det en person som kommer komplettera mig och Gustav riktigt bra om han får möjligheten att bli en del av organisationen. Han har de kvaliteter där jag och Gustav känner att vi brister ibland.

 

- Spännande! Men du, vad skiljer sig uppdraget att träna och leda A-laget mot att träna och leda J20?

- Kraven skulle jag nog säga. Kanske inte att kraven är högre utan att de är annorlunda. I J20 har vi jobbat med att skapa en kultur kring träning och matcher som idag sitter till 100%. Jag har verkligen känt stor tillit till mina spelare och att de verkligen gör sitt yttersta för att vi som lag ska lyckas så bra som möjligt. Med det menar jag att planera och vara seriös i sin utbildning i skolan samtidigt som man spelar ishockey på elitnivå med allt vad det innebär. Samma sak gäller med ett A-lag men här har spelarna i större utsträckning jobb och familjer att tänka på. Planering för att vi ska kunna träna och spela matcher med så många spelare tillgängliga som möjligt är direkt avgörande om vi ska utveckla verksamheten och bli ännu vassare kommande säsonger. 

 

- Vilken ishockey kommer A-laget att spela?

- Jag säger bara Nashville Predators! Titta på dem så ser du vad vi vill uppnå ha, ha! Peter Laviolette, som är deras Head Coach, står för en snabb och offensiv ishockey med mycket frihet där man jobbar hårt med vissa nyckelpunkter. I grund och botten vill jag ha så många spelare som möjligt med i både offensiven och defensiven. Totalhockey likt Barcelona i fotboll ha, ha!

 

- Jo, jag har sett Nashville. Underbar offensiv ishockey från första till sista sekund! Hur ser du på samarbetet i A-blocket, dvs U16 upp till A-laget?

- Vi som klubb är verkligen på gång och det är hur kul som helst att se vad vi har åstadkommit under de senaste fyra åren. Vilket jobb vi gjort, ingen nämnd ingen glömd! Nu vill jag verkligen att vi ska ta ett kliv till för vi får inte nöja oss med att J20 spelar i elit. De ska ta ytterligare ett steg och verkligen etablera sig som ett topplag i elit samtidigt som att J18 kommande säsong verkligen ska köra stenhårt för att ta steget upp i elit.

A-laget ska ta steget till division 1, inget snack! Sedan är ju frågan om vi är redo kommande säsong eller om det tar något eller ytterligare några år till. För mig är detta hela meningen med ishockey eller idrott överhuvud taget, att man vill utvecklas och göra saker bättre än säsongen innan. Kan vi lyckas med detta i A-blocket och att klubben fortsätter att driva den fina ungdomsishockey man bedriver på ett sätt där vi utvecklar och hjälper spelare att nå sin fulla potential, skulle jag bli otroligt glad! Tänk om den som tränar A-laget om 6-7 år har 90% spelare från våra egna led, då har vi verkligen lyckats med något som få om ens någon klubb kan stoltsera med. 

 

- Ja, full fart framåt, det är rätt melodi, det håller jag med om! Vad anser du skiljer GötaTraneberg från andra föreningar?

- I grund och botten inte så mycket, vi kämpar precis som alla andra. Dock har vi ett unikt läge och ett ”go” i föreningen som jag inte sett på så många andra ställen. Jag var i Järfälla för 20 år sedan som spelare, då var den klubben där dit vi är på väg idag. Fulla lag i alla åldersgrupper, bra tränare och ledare samt en känsla av att tillhöra Järfälla som är ganska ovanligt i våra lite "mindre" klubbar i Stockholmsområdet. Det var med stolthet man klev ut på gymnastiken med en tröja med JHC-märket på. Jag har märkt hur stolta våra spelare i klubben är idag att tillhöra GötaTraneberg och jag har en känsla av att vi bara sett början på vår resa!

 

- Att bygga ett starkt hjärta för sin klubb är viktigt, det håller jag verkligen med om! Du behöver inte här och nu presentera laget som det ser ut idag men du kan väl ändå säga något i stora drag utan att nämna några namn?

- Jag personligen har inte haft någon kontakt med några spelare än, allt av respekt för att de ska få avsluta sin säsong och få en liten paus. Dessutom har vi ju precis tillträtt som tränare. Dock har Michael Kempe (Sportchefen) pratat med vissa spelare och som det verkar just nu bara fått positiva svar där i stort sett alla är intresserade av en fortsättning. När det gäller nyrekryteringar är vissa kontakter redan tagna och vissa har vi lite is i magen med. Men i grund och botten ser det väldigt bra ut. Tror inte A-laget sett så här bra ut på väldigt många år så pass tidigt som nu.  

 

- Okej, det känns ju bra! Jag förstår att det i dagsläget är lite tidigt att sätta en målsättning för laget men någonstans har väl sportchefen en målsättning för A-laget och även du själv har säkert en dröm. Berätta om den?

- Målsättningen är att nå division 1, absolut, annars kan vi ju göra något annat. Sedan måste vi som förening vara redo för det och få med spelare som vill spela ishockey på den nivån. Vi måste också förbereda oss organisatoriskt. Vi är på väg dit och arbetet för det är redan påbörjat. Om vi sedan lyckas kommande säsong att ta steget upp eller om det sker säsongen efter är ju en fråga om hur konkurrensen från våra motståndare ser ut. Det vet vi ju inte ännu. Dock finns det inget som står i vägen för vår målsättning att nå divison 1, vi ska bara dit!

 

- Härlig inställning Erik! Tack för denna korta intervju och vi kommer återkomma till dig under våren med fler frågor. Än en gång, stort grattis till ditt nya tränaruppdrag!

 

Ni som vill veta mer om Erik Tessmar Forsgrens bakgrund kan läsa intervjun vi gjorde med honom direkt efter avslutad säsong med J20:

http://www.gotatraneberg.se/nyheter/?ID=199252&NID=417499


 


Nyhetsarkiv
På rom ba!2020-01-17 16:45
Game on!2019-11-08 16:41
2019-11-05 16:50
Derby!2019-10-25 10:15
2019-10-01 15:54
2019/20202019-05-16 22:05
2019-01-10 16:55
2018-12-11 16:47
2018-11-30 16:34
2018-11-20 13:20
2018-11-19 16:37
Nu jäklar gäller det!2018-11-11 22:37
Mossen ikväll!2018-10-30 12:09
2018-10-26 09:47
Match idag!2018-10-14 13:18
2018-10-05 15:55
 
Våra Huvudpartners