SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.

Alla gillar Gustav Claughton, vår fantastiska fystränare!
2018-04-10 12:49
Bild: Hans Östlin.
Alla i GötaTraneberg vet vem Gustav Claughton är och hur viktig han är för utvecklingen av våra ishockeyspelare. Gustav har en stor del i föreningens framgång och han har infört en träningskultur som förändrat hela vårt sätt att träna på. Dessutom är han en oerhört vänlig person som alltid ställer upp. Gustav Claughton är förenings fystränare från U14 upp till A-laget och vi är lite nyfikna på vem han är. Varsågod, här har ni honom!

- Hej Gustav!

Det händer ju en hel del i föreningen nu, inte minst för dig personligen nu när du kliver upp i föreningens finrum som assisterande tränare i A-laget. Berätta för oss hur du känner för uppdraget som assisterande tränare till A-laget.

- Hej! Ja, det känns väldigt inspirerande att få möjligheten att kliva upp och vara en del av ledarstaben kring representationslaget i föreningen. GötaTraneberg är en klubb med stor potential, vi har alla tillsammans i klubben gjort något väldigt bra med juniorerna och det känns nu som rätt läge att göra samma resa med A-laget. Vi ska bygga långsiktigt för division 1 och det är ett projekt som jag väldigt gärna är med och bidrar till.

 

- Erik Tessmar Forsgren, vår huvudtränare i A-laget,  sa i intervjun senast med honom att ni tänker olika när det gäller hur ishockey ska spelas. Hur får ni det att fungera?
- Som personer är vi båda två hockeynördar som gärna gräver ned oss i djupare analyser av spelet m.m. Erik är väldigt offensivt lagd och har sina absoluta styrkor som tränare i den delen av spelet. Jag ser gärna att vi bygger bakifrån med ett stabilt defensivt och disciplinerat spel. Vi får det att fungera klockrent ihop för att vi båda är intresserade och öppna för nya idéer och vi har dagligen diskussioner om olika ämnen inom ishockeyn. Jag skulle nog påstå att vi båda har närmat oss varandra genom åren tack vare att vi strävat efter personlig förbättring och därmed utvecklat en ishockey som vi båda två kan stå bakom. Vi utmanar och ifrågasätter varandra hela tiden och det vinner vi båda på.

 

- Du tar ju rätt stora steg i din karriär nu som tränare. Vad har du för mål i livet?
- Det kortsiktiga målet är att utveckla GötaTraneberg som förening och vi är en god bit på vägen. Jag ser gärna att J18 går upp i elit och A-laget upp i division 1 under min tid i föreningen, samtidigt som J20-laget på regelbunden basis konkurrerar om SuperElit-platser. Längre fram i tiden än så tänker jag inte just nu men jag kommer att vilja fortsätta jobba heltid inom ishockeyn, något som är få förunnat och som jag är tacksam för varje dag.

 

- Som fystränare har du ju ansvaret för rätt många lag och dess spelare. Hur lägger du upp planeringen och träningen för dem?

- Det är ett pussel att få ihop tiderna, nu när alla lagen vill och har ambitioner att träna så mycket som möjligt, men det funkar. Vi har fått in en bra träningskultur i klubben tack vare flera duktiga och ambitiösa spelare och ledare i flera kullar och det rinner nedåt i leden. Det gör mitt jobb ganska tacksamt, då jag får fria händer och kan planera ett upplägg som jag tror på, och spelarna gör ett kanonjobb som sliter hårt året runt med fysträningen. 

- Alla juniorlag samt A-laget kommer att träna fem dagar i veckan mellan april och augusti och vi sätter undan två timmar per träningspass. Fokus ligger på mycket snabbhet och explosivitet och träningen är anpassad för att förbereda GötaTranebergs spelare på att orka spela en energifylld ishockey med hårt presspel. GötaTraneberg ska vara jobbiga att möta och då krävs en rejäl insats av alla spelare under våren och sommaren. 

 

- Vad betyder GötaTraneberg som förening för dig och på vilket sätt skiljer vi oss åt från andra föreningar?

- GötaTraneberg är en förening som jag har många minnen från, inte minst som spelare. Jag har kvalat uppåt till en högre nivå med GötaTranebergs juniorlag vid fyra tillfällen, två gånger som spelare och två gånger som tränare. GötaTraneberg är en klubb som ligger mig varmt om hjärtat och de har trott på och utvecklat mig som ledare under de här åren, det är jag föreningen evigt tacksam för! Den utbildningen i ledarskap som jag har fått i GötaTraneberg har jag med mig för livet.

- GötaTraneberg har utvecklats varje säsong till det bättre under de senaste fyra, fem åren och jag ser nu en förening som tar hand om ishockeyspelare i alla åldrar och på alla nivåer. Klubben blir större och det är jättekul att så många unga ishockeyspelare kommer underifrån. Flickhockeyn växer så det knakar och vi har många engagerade ledare som hjälper till att driva den här föreningen framåt varje dag. Vi har kanonförutsättningar i och med våra två ishallar, våra fina omklädningsrum, ett nybyggt gym och idrottsplatsens övriga planer och löparbanor. Dessutom ligger vi centralt i Stockholm och har nära till Bromma Gymnasium. Det finns väldigt bra möjligheter för den som vill spela ishockey och utvecklas på sin nivå i GötaTraneberg.

 

- Vi vet ju att A-laget nästan har ett klart lag på pappret redan. Vad tror du om A-lagets chanser under säsongen som kommer?

- Chanserna är väldigt goda! Laget gjorde en bra säsong 2017/2018 så det finns mycket gott att bygga vidare på. Vi måste dock vara noggranna och fokusera på processen den närmaste tiden. Vi tar det steg för steg. Just nu inventerar vi spelarmaterialet, finslipar på vår spelidé samt författar vår playbook.

 

Vem har du som förebild, förutom Janne Herrström?

- Ha ha, förutom Janne Herrström som ger mig mycket kunskap om hur man driver och utvecklar en förening, så inspireras jag mycket av några av världens bästa hockeytränare som finns i NHL; Jon Cooper, Guy Boucher, Peter Laviolette, John Tortorella, Mike Babcock och Mike Sullivan är tränare som jag studerar och försöker plocka mycket av när det gäller ledarskap. På fystränarfronten, som är min specialitet, så är Mike Boyle den jag känner är överlägset bäst på det han gör. Mycket av det vi gör i GötaTraneberg är sånt som Boyle applicerat i Boston Bruins och USAs damlandslag t.ex. Jag lär dagligen av Erik Tessmar Forsgren och Michael Kempe också såklart, två jätteduktiga tränare med olika spetskompetenser som jag ser upp till.

 

Du är ju själv målvakt i grunden. Hur såg din karriär ut och vilket är ditt största minne från den?

- Jag var aldrig speciellt talangfull men jag hade viljan att träna hårt. Jag spelade i GötaTraneberg som pojkspelare och junior och gjorde några matcher när klubben var i division 3 men efter studenten flyttade jag till USA för ett år av juniorhockey. Därefter blev det två säsonger i division 1 och en säsong i division 2 innan jag slutade och blev tränare istället. Som senior hade jag svårt att slå mig in på allvar och bristen på speltid gjorde att jag stagnerade. Jag bär med mig många minnen från den tiden ändå, bl.a året i Kalix som blev mitt sista och där jag hade äran att få tränas av Fredrik Glader som nyligen vann sitt andra SM-guld med Luleås damlag. 

- Mitt absolut bästa minne som spelare var däremot säsongen i Wisconsin. Får man möjligheten att åka över till USA för att uppleva junior- eller collegehockey så rekommenderar jag alltid att ta chansen. Det är utvecklande på så många vis!

 

Hur tänker du lägga upp målvaktsträningen i föreningen?

- Vi kommer troligtvis att fortsätta köra en gång i veckan även nästa säsong. Fokusområden blir framförallt skridskoåkning som jag ser som avgörande för dagens målvakter, men också spelet med klubban och viljan att tävla om varje puck. 

 

Du har ju nu under fyra fem säsonger varit en del av Team 99 som senare tog sig till J20 Elit och som gjorde en stark säsong senast. Många pratar varmt om det här laget men vad är det som gör att just detta lag presterat så bra under säsongen, de är ju ändå ett ungt lag för att vara J20?

- Det börjar i spelargruppen. Spelarna har varit oerhört dedikerade och tränat hårt från dag 1. Det är dessutom ett gäng kanonkillar, bra kompisar, trevliga och goda förebilder för de yngre spelarna i klubben. Laget har haft en god sammanhållning och velat jobba hårt för varandra. Tack vare hårt jobb så har vi fått goda resultat och jättebra utveckling på många spelare. De fick även chansen tidigt att spela mot äldre spelare. Spelarna har fått tävla uppåt mycket och vande sig tidigt vid att möta större och starkare spelare, delvis för att vi valde att prioritera J20-laget när spelarna var i J18-ålder, och väldigt många spelare har redan spelat seniorhockey i klubben.

 

- Tack Gustav för ett trevligt samtal med dig och lycka till nu, vi tror alla stenhårt på dig!

- Tack, för ett inspirerande samtal!


Nyhetsarkiv
På rom ba!2020-01-17 16:45
Game on!2019-11-08 16:41
2019-11-05 16:50
Derby!2019-10-25 10:15
2019-10-01 15:54
2019/20202019-05-16 22:05
2019-01-10 16:55
2018-12-11 16:47
2018-11-30 16:34
2018-11-20 13:20
2018-11-19 16:37
Nu jäklar gäller det!2018-11-11 22:37
Mossen ikväll!2018-10-30 12:09
2018-10-26 09:47
Match idag!2018-10-14 13:18
2018-10-05 15:55
 
Våra Huvudpartners