SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.

Vi tog en pratstund med Jörgen Hägg, A-lagets nya tränare...
2020-05-14 22:59
Jörgen Hägg

- Hej Jörgen!

Vill ju börja med att hälsa dig hjärtligt välkommen som huvudtränare för GötaTranebergs A-lag, som under kommande säsong spelar i de klassiska IK Göta-stället. Varför valde du GötaTraneberg?


- Stort tack för ett fantastiskt bemötande, känns superroligt!

Av de alternativ som låg framför mig så ville jag se och tro på att den klubb jag arbetar för har för avsikt att utvecklas på riktigt, både sportsligt men också organisatoriskt. Helt enkelt ha viljan att bli bättre på alla plan, uppnå ett mål bortom möjligheten men samtidigt att man har förståelsen för hur man ska ta sig dit. Här var GötaTraneberg det mest spännande alternativt och att dessutom få ta hand om ett lag som kommer spela i de klassiska IK Göta-tröjorna är ju bara det en ära i sig och det gör ju inte saken sämre. Det liksom finns så mycket att försvara då ha ha!

- Det håller vi med om Jörgen, helt klart! Som ishockeyspelare har du Jakobsberg, dvs Järfälla, som moderförening och du har ju under din karriär spelat i Arlanda, Väsby och SSK som en framstående forward. Du var ju med sköt SSK tillbaka till SHL, eller Elitserien som det hette då på din tid, men du valde att ganska kort tid efter den insatsen att bli tränare. Varför då och hur har din tränarkarriär sett ut?

 

- Ja jo det stämmer nästan. Jag spelade några säsonger i Väsby efter det att jag var med och spelade upp SSK i Elitserien. Sedan, av en tillfällighet, fick jag hjälpa en kompis som tagit på sig ett tränaruppdrag som han inte kunde fullfölja. Jag tackade ja och sedan var jag fast! Jag har tränat i A-lag i div 1, 2, 3 och 4, varit med att vinna och ta steg upp från både 4:an till 3:an, 3:an till 2:an och till och med kvalat från div 1 upp till HockeyAllsvenskan. Jag har tränat juniorer på högsta Sverigenivå, både J18 Elit och J20 Superelit, där jag fått äran att vara med och vinna både SM-guld, SM-silver och SM-brons. Jag har samtidigt varit ansvarig för juniorlagen i både HockeyAllsvenskan och SHL (2 föreningar), där jag också suttit som ansvarig för ishockeygymnasieverksamheten. För några år sedan fick jag förtroendeuppdraget att bli ansvarig för Stockholm Nords TV-Puck-lag som ena året knep silvret i ett fullsatt Fjällräven Center (med kullen födda 2000). En fantastisk upplevelse! Året därpå fick jag min revansch när vi gick och vann hela turneringen i Malmö. När jag arbetade som tränare i AIK så höll jag även några träningar med klubbens SDHL-lag och under tiden genom alla åren har jag parallellt tränat min sons lag från skridskoskolan upp till U15. Nu är jag åter tillbaka där jag en gång startade, nämligen att träna A-lag. Det sista A-laget jag hade ansvar för missade att gå från div 2 till div 1 och det triggar mig lite extra just nu! 

 

- Jag vet att Erik Tessmar, vår sportchef, bygger laget för fullt men ännu så länge är inte någon spelare presenterad. Som helt ny in i föreningen, vad vet du om laget du har idag och hur långt har vi kommit i lagbygget?

 

- Vi hade kort möte och fika med spelarna igår och det var väl cirka 25 spelare på plats och det känns lovande. Sedan vet jag ganska mycket hur vi ligger till genom de många samtalen jag haft med Erik och den statistik som finns att läsa. Det är med stor tillförsikt jag ser fram emot starten i augusti. Jag tror det kan bli en riktigt rolig vinter om bara allt annat i världen kommer i ordning (läs Covida 19).

 

- Ja, vi håller tummarna för att vi kommer runt virusproblematiken så pass mycket att vi kan börja träna och spela som planerat. Just nu fysar A-laget för fullt. När går vi på is och hur många träningsmatcher tro du laget behöver innan serien startar?

 

- Om allt går som vi hoppas på så går vi på is 10 augusti. Det håller vi alla tummarna för. Antalet träningsmatcher blir nog 6-8 stycken. 

 

- Hur ser du på hur ishockey ska spelas och vad kommer du lägga mycket fokus på?

 

- Ja, precis som de flesta lagen tränare på, alltså hög fart, lägga vikt på att det är vi som ska ha mycket puckinnehav och att vi driver på mål för att just göra mål, det är ju liksom det hela saken går ut på ha ha! Sedan beror det ju givetvis på vilket material vi har. Om vi lyckas att nå så långt som vi önskar återstår ju att se men förhoppningsvis kommer vi spela en hockey som är rolig att titta på samt lärorik för de yngre lagen i klubben att titta på, samtidigt som vi spelar en starkt vägvinnande ishockey!

 

- Om du ska ge våra juniorer och ungdomsspelare några råd för framtiden, hur tycker du bäst de ska förbereda sig för A-lagsspel?

 

- Kul att du frågar för det här är en viktig fråga. Jag vill ändå börja med att säga att det krävs mycket tålamod och en stark inre glädje för ishockey. För att komma långt inom ishockey måste man ha glöden och viljan inom sig. Det finns helt enkelt inga genvägar. Som ung spelare bör du söka så mycket istid du bara kan. Häng på Almis jämt, gå på alla gemensamma och extra istider föreningen erbjuder, som tillexempel föreningens morgonträningar, prova nya finter, lek hockey och dröm om att en dag bli hjälte i en framtid. 

Juniorerna, generellt sett i Sverige, behöver lära sig att träna hårdare och tävla med mer kvalité. När man tränar så måste man lära sig att göra detta till 100%. Problemet som jag ofta stöter på är ”vems 100%” man pratar om. Är det tränarens, spelarens eller förälderns 100% vi talar om? Självklart är det enbart spelarens men det är inte alltid självklart för den enskilde individen. Spelaren kanske tycker eller upplever att han eller hon faktiskt tränar 100% men när man förklarar för dem vad det egentligen innebär och hur du bör träna 100%, så är det inte alltid det överensstämmer med spelarens egen bild av verkligheten. Det går dessutom olika fort för alla. Låt det ta tid och ta inga genvägar, det kommer inte fungera. Räkna med att du som junior ska ha ett tidsperspektiv på 4-6 år för att hitta den nivå du själv tycker man håller för, men visst, det finns undantag. Jag har haft spelare som spelat J18 hockey och knappt 2 år senare spelat NHL-slutspel, men de är ytterst sällsynta kan jag meddela! 

 

- Om du omskriver detta till lagutveckling på tillexempel ungdomsnivå, hur skulle du resonera då?

 

- För den enskilde ungdomsspelaren beror det ju vad han eller hon vill själv så klart. Grunden måste som sagt alltid vara glädje. Det ska vara roligt att komma ner till hallen och du ska längta till träningen varje dag. Sedan kommer det svåra och det är vad ditt lag du spelar i vill. Ena halvan vill kanske bara ha roligt men ändå sträva mot att vilja bli bättre medan den andra halvan har ännu högre målsättning, de ska bli NHL-proffs! Här har tränaren en oerhört viktig roll. Beroende på i vilken förening du spelare i och hur tränaren sportsligt ska följa föreningens uppsatta policy, så blir det ändå tränarens uppgift att balansera detta upp till och igenom U15-året. U16 förbereder sig för J18 och det är något helt annat. Det är viktigt att man får in hela tänket om vad idrott kan innebär, allt från att bara röra på sig och ha kul till att utbilda sig, ha ambitioner och faktiskt tävla på riktigt! Det är viktigt att påpeka att utbildning och utveckling inte per automatik är elit, när det egentligen handlar om att bli bättre på det man gör. Att man sedan gör det ofta är ju inte ett likhetstecken med att det är elitsatsning vi håller på med. 

I själva utbildningen ligger begreppet att också tävla. Har du ambitionen att nå långt inom ishockeyn måste du lära dig att tävla. Det innebär inte att det finns ett krav på att ungdomslagen måste toppa. Att tävla innebär så mycket mer än att åka runt och göra målen, nej, du behöver förstå hur viktigt träning är och hur du tävlar där och då, hur du tävlar mot dig själv att hela tiden sträva mot att bli bättre, hur du tacklar vinster och förluster, hur du förhåller dig till dina medspelare, tränare, ledare och livet som pågår runt omkring dig. Allt hör ihop, det gäller bara att knyta ihop säcken varje dag och det är inte så svårt att lära sig och förhålla sig till. 

 

- Vilken underbar utläggning och förklaring. Jag hoppas att alla ungdomar och juniorer läser det här. Kanske borde alla våra ungdomar få höra det här direkt från dig under året som kommer.

 

- Ja visst, säg bara till!

 

- Åter till vårt A-lag. Håller du med mig om att div 2 år från år blir allt bättre?

 

- Generellt så har det nog blivit jämnare mellan lagen i båda div 2-serierna i Stockholm. Sedan går det ju fortare på grund av att alla tränar bättre och mer numera i div 2. Ja, div 2 håller högre nivå än tidigare, absolut.

 

- Inom föreningen har vi alltid höga målsättningar. Vad ska vi ha för målsättning med A-laget kommande säsong?

 

- Det är för tidigt att sia om det men på sikt ska A-laget spela i hockeyettan…minst ha ha! 

 

- Underbart att höra! Du, stort tack för pratstunden och stort lycka till med A-laget under säsong 20/21!

 

- Tack detsamma Janne!


(intervjun gjord av Jan Herrström)

 


Nyhetsarkiv
På rom ba!2020-01-17 16:45
Game on!2019-11-08 16:41
2019-11-05 16:50
Derby!2019-10-25 10:15
2019-10-01 15:54
2019/20202019-05-16 22:05
2019-01-10 16:55
2018-12-11 16:47
2018-11-30 16:34
2018-11-20 13:20
2018-11-19 16:37
Nu jäklar gäller det!2018-11-11 22:37
Mossen ikväll!2018-10-30 12:09
2018-10-26 09:47
Match idag!2018-10-14 13:18
2018-10-05 15:55
 
Våra Huvudpartners