SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.

Bli ishockeydomare!

Vill ni bli en mer komplett ishockeyspelare, tjäna lite egna pengar samt utveckla ledaregenskaper eller bara göra det roligaste som finns, att döma ishockey? Då ska ni läsa igenom detta.

 

För att kunna genomföra en match överhuvudtaget så behövs det helt enkelt domare, och med rådande domarbrist så skulle ert val av att bli domare vara mycket välkommet då det inom ishockeyn råder en stor domarbrist.

 

Vi behöver helt enkelt bli fler domare och har man inte tagit steget till att prova på att döma så får man ju inte heller veta vad man går miste om, nämligen det roligaste som finns:

 

Att få döma ishockey!

 

Domarens största uppgift är att se till att ishockeyn spelas på ett så säkert men också på ett så rättvist sätt som bara möjligen går.

Det finns även mängder av fördelar av att döma ishockey och listan kan göras lång:

 
• Spelare som tar sig an att börja döma ishockey bidrar inte bara till att ishockeyn får fortsätta att leva utan utvecklar samtidigt goda ledaregenskaper utöver det att hen blir en så mycket smartare spelare, då man på köpet får en större förståelse till varför domaren dömer som hen gör.

• Detta gäller ju även laget man spelar i som i sin tur nu kan få frågor lösta internt utan att behöva påkalla domaren varje gång en fråga dyker upp. Helt enkelt ett mer professionellt lag.

• Pengar är inte allt men man tjänar även en slant på att döma. 

• Om man en dag bestämmer sig för att sluta spela ishockey så erbjuds man ju att ha kvar kontakten med ishockeyn och kanske man en dag vill spela igen.

• Här ges möjligheten till att få gå hela vägen till att döma SHL, SDHL eller varför inte NHL!

Hör erbjuds helt enkelt det första steget på en resa som enbart ni själva bestämmer vart den skall sluta.

• Lag som har utbildade domare får så många gånger ett försprång gentemot de lag de möter då dessa kan förklara för tränare samt medspelare att inte haka upp sig på fel. De kanske istället bidrar till att laget gör den där sista kvitteringen eller vinstmålet i slutet av matcherna.

Helt enkelt för att laget ges möjlighet att lägga all energi samt fullt fokus på matchen och inte på domaren, som så många gånger händer.

• Laget blir helt enkelt mer professionellt i sitt utövande av sporten.


Listan av fördelar kan göras hur lång som helst. Jag som DAIF vill bara avsluta med att jag finns här för att stödja föreningen i alla dess former. Antingen som spelare, tränare, lag osv.

Om ni är nyfiken på att prova på eller om ni har några frågor så ska ni inte tveka med att kontakta mig som DAIF (DomarAnsvarige I Förening):

magnusnord19@hotmail.com


För att bibehålla sin domarlicens så måste man genomgå en årlig utbildning som sker inför varje säsong där förfrågan skickas ut under sommaren. Här är det dessutom ett ypperligt tillfälle att passa på att anmäla sitt intresse som ny domare.


Glöm inte att vi även söker vuxna som vill börja döma! Så ta nu ett av de bästa stegen i ditt liv och bli en ishockeydomare!

Med vänliga hälsningar

Magnus Nordin, DAIF, GötaTraneberg IK


Information till domare gällande Coronautbrottet
2020-03-11 16:33
Rutiner på/utanför isen inför och efter match
  • Före match: Domare och lagkaptener hälsar på varandra verbalt utan att ta varandra i hand, ”fistbump” med handskar på är OK.
  • Efter match: Lagen tackar varandra genom ”fistbump” med handskarna på, vi tar inte i hand på sedvanligt sätt.
  • Övriga handhälsningar mellan spelare, ledare, domare och funktionärer undviks i möjligaste mån i samband med match.
Matcher och eventuell risk för smittspridning
Samtliga matcher kommer spelas som planerat. Vi följer Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer och följer noga utvecklingen.

Vi rekommenderar samtliga att följa Folkhälsomyndighetens riskbedömning och allmänna råd. På
Folkhälsomyndighetens webbplats kan du hitta svar på många frågor som rör coronaviruset. Där
finns uppdaterad riskbedömning av smitta och allmänna riktlinjer för att förhindra smittspridning.

Allmänna råd från Folkhälsomyndigheten:
  • En allmänt förebyggande åtgärd mot luftvägsinfektioner är att undvika att röra vid ansiktet eller ögon samt att undvika nära kontakt med sjuka människor.
  • Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, före måltid, mathantering och efter ett toalettbesök. Handsprit kan vara ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt.
  • Genom att hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk hindrar du smitta från att spridas i din omgivning eller från att förorena dina händer.
  • Stanna hemma när du är sjuk för att undvika att smitta människor på bussen, ditt arbete eller där du är nära andra.
Informationen kommer ifrån Stockholms Ishockeyförbund domaransvarig (Alexandra Köhl)
Regelnyheter i sammanfattad form 2019/2020
2020-03-08 12:47
Sammanfattning av viktigaste regeländringarna

Regel 1 – Banan

Det är numera tillåtet att ha reklam i mittcirkeln, även om mittlinjen döljs.

Regel 2 – Målburar

Nya fästpluggar är framtagna. Det finns två varianter. En för ungdom och en för senior/junior. De gamla fästpluggarna får användas ett år till.

Regel 12 – Övriga utrustningsregler

Det är inte längre utvisning för den som inte bär sitt halsskydd. Istället ska domaren rapportera händelsen i efterhand.

Regel 44 – Checking to the head

Checking to the head-regeln ändras på så sätt att den endast ska användas vid kroppstacklingar som träffar i huvudet. I övriga fall ska andra regler tillämpas t.ex. elbowing, cross-checking, high-sticking etc.

Regel 56 – Interference & Late hit

Den som tacklar en spelare som precis har spelat pucken ifrån sig ska ådömas utvisning för Late hit.

Regel 71 – Leaving the bench

Lagstraff ska utdömas om ett lag låter en spelare lämna spelarbåset eller utvisningsbåset vid ett periodslut om det pågår ett bråk.

Regel 72 – Refusing to the play the puck

Ett lag som efter varning förhalar spelet genom att ta för långt burskydd, eller som utan att vara ansatta under press spelar in pucken i egen zon, ska ådömas ett lagstraff.

Regel 77 – Nedsläpp

Om ett lag felar vid ett nedsläpp ska centern inte längre bytas ut. Istället ska centern varnas och får därefter en ny chans. Vid ett andra fel av samma lag i samma nedsläppsförfarande ska lagstraff utdömas.

Regel 79 – Mål

Målområdet får ökad betydelse vid målskott. Om en målvakt störs av tillfällig kontakt inne i målområdet i samband med ett målskott ska målet underkännas. Utanför målområdet kan däremot mål endast underkännas om målvakten utsätts för en förseelse som renderar i utvisning.

Regel 80 – Icing

Om det är så jämnt att linjedomaren inte kan avgöra vem som är i bäst position att nå pucken i en icingsituation, ska icingen slås av.

Regel 85 – Puck ur spel

Om pucken spelas ur spel i anfallszonen av en anfallande spelare ska nedsläppen ändå ske i anfallszonen.

Regel 87 Timeout

Timeout får ej begäras av ett lag som spelat pucken till icing.


För fullständiga regler se:
Hur man blir domare
2020-03-08 12:25
I Göta Traneberg så erbjuds man att få prova på att döma halvplan när man börjar spela på U13 nivå. Då får man genomgå en "lightdomarkurs" som hålls på vår anläggning och den berättigar dig till att få döma halvplan.

Året efter detta, alltså när man börjar spela U14 så skall man få frågan om man vill ta klivet vidare till att bli en licensierad ishockeydomare och då får man döma helplansmatcher U12-U16 men för att bli licensierad så måste man gå en certifierad domarkurs som hålls av förbundet varje år. Dessa sker oftast runt oktober och november.

För att få behålla sin domarlicens måste man gå en fortsättningskurs varje år.

Är det så att du fortsätter att döma och tycker det är kul, kommer frågan att komma om du vill ta ett nästa steg vidare till distriktsnivå där senior- och juniormatcherna döms av distriktsdomare från div 5 till div 3.  Steget efter detta är att döma på regionsnivå från div 2 och uppåt. Denna fråga kommer vanligtvis när man är 16 år eller äldre och har dömt ett tag så att man är väl förberedd.

DAIF i föreningen har ansvaret att hålla distriktsförberedande utbildningar och att se till att alla matcherna i föreningen har domare och att de genomförs på ett så säkert och rättvist sätt som bara möjligen går.

Man får börja döma ishockey som gammal eller ung. Det här är bara en mall som föreningen jobbar utifrån och vill man döma så kontaktar man bara en ledare eller DAIF i föreningen.
Det finns många exempel på många äldre som börjat döma så tveka inte en sekund om du sitter på en dröm att få döma ishockey!

Alla behövs och alla är varmt välkomna!

Lite information om arvoden för att döma:
Halvplansmatch från 75kr/match
Helplansmatch från 185kr/match

Har du frågor, kontakta DAIF: magnusnord19@hotmail.com 
Kommande aktiviteter
Inga aktiviteter inbokade
Nyheter från föreningen
 
Våra Huvudpartners