Dela nyhet
Ett snack med Team 08:s tränare, Mats Kersten!
10 mar 2022

- Hej Mats!
Vi ser att det går bra i de serier ni spelar i, A och B. Mycket roligt! Vad är det som gjort att vårt U14-lag är i en jämförelse ett av våra bästa ålderskullar i föreningen?
Mats:
- Vi har tidigt lagt stor vikt vid skridskoåkningen och åkt mycket skridskor, vi har denna säsong anlitat en extern skridskotränare i ett pass per vecka för att ytterligare höja nivån på skridskotekniken. Vi har nog alltid haft en stor och träningsvillig trupp vilket har sporrat spelarna och höjt nivån betydligt. Sedan har vi alltid försökt vara ett lag som spelar ishockey, dvs håller pucken och har en tanke med spelet. Ett grundspel baserat på att ha mer puckinnehav än motståndaren helt enkelt.
- Genom att ni spelar i två serier och blandar spelarna så blir det mycket matcher för samtliga spelare i gruppen. I den här åldern är ju matcher ett sätt att utbilda sina spelare. Vad är det du och assisterande tränare, Alexander Feldhof, i första hand vill få ut eller se av spelarna om vi ser matcherna som en plats för att utvecklas och utbilda sig på?
Mats:
- Det stämmer att vi spelar i två serier som innehåller lag som i många fall håller jämbördig kvalitet, vilket innebär att vi får tuffa utmaningar och bra motstånd i de flesta matcherna. Vi har en trupp som vi matchar efter motstånd, färdighet och träningsnärvaro. Vårt mål är att skapa jämna matcher där vi tävlar i varje moment. Det ger utveckling på både individuell nivå och som lag. Sen är matcherna en bra plats på att ha en dialog med spelarna om vad som gick bra i ett byte eller vad man kan göra annorlunda i nästa byte osv...
- Era spelare är ju unga och har ju två säsonger kvar innan de når J18. Några kommer nog få känna på spel i U16 nästa säsong som är ett förberedande år inför J18. Hur förbereder ni era spelare på vad som väntar högre upp i åldrarna?
Mats:
- Vi försöker prata med spelarna om vad som krävs för att nå till de nivåerna, dvs att det är ett paket med bra träning, goda kostvanor, sömn, planerande av skolarbete mm. Att spela jämna matcher och tävla i varje moment är också en viktig del i att utvecklas. Vi försöker också förklara hur mycket träning som kommer att behövas för att vara förberedd. Spelarna är under utbildning och vissa har kommit längre än andra men det är lång tid kvar att utvecklas på.
Ja, vi håller verkligen med dig om att det tar tid att utvecklas och träning är ju långt mycket viktigare än matcher i den ålderskategorin ni befinner er på och det är ju inte alltid alla som förstår det. Ni har ju dock ett talangfullt lag som förhoppningsvis en dag spelar i vårt J18-lag. Hur ser spelarna på sin egen framtid inom ishockeyn?
Mats:
- Det finns flera av spelarna som har goda förutsättningar och är målmedvetna med sin ishockey. De måste själva ställa sig frågan vad de vill med sin ishockey och om man är beredd att lägga ner det arbetet som krävs för att lyckas och i dagsläget känns det som om flera av dem är beredda att göra det. Vår uppgift är att visa vägen med god utbildning på is och fys men för att ta de stegen som jag tror du är ute efter i din fråga så krävs ett enormt inre eget driv. Jag får ibland frågan om vad talang är och för mig är talang att ha viljan att träna målmedvetet under en lång period och ha drivet att alltid vilja bli bättre.
- Vi kan inte annat än hålla med om det Mats! Det pratas mycket inom svensk ishockey om att att spelarna börjar tappa höjd i kunskapen inom de tekniska bitarna, så som skridskoteknik, förmågan att kunna passa och ta emot en puck, split vision, alltså hur tidigt man lär sig lyfta blicken från pucken och i det fysiska spelet. Hur tränar ni på sådant och vilka skillnader ser du idag jämfört med tidigare årgångar?
Mats:
- Jag tycker inte att Tema 08 ligger efter i kompetens, ”skills”, eftersom förbundet har satsat enormt på just den delen av utbildningen. Dessutom har ju framväxten av olika privata aktörer som inriktar sig på det man kallar för Skills-träning m.m, ökat enormt, vilket bidraget till kompetenshöjningen på teknikbitarna. Vi har tidigare anlitat några av dessa experter som jobbat mycket med spelarnas teknik- och skridskotträning för att vi ska ligga i framkant. Däremot tycker jag att svensk ungdomshockey generellt sett har tappat i hur man spelar ”spelet ishockey”. Timing, placering på banan, give n go, osv. Vi har genom åren mött lag som är lika bra eller bättre individuellt som spelare än vad vi är men som inte får ihop det i själva spelet. Där har vi som lag varit bättre redan i tidig ålder. Laget fick mycket beröm av andra tränare och föräldrar under årets DM-slutspel, att vi är ett kul lag att möta som spelar puck och har ett riktigt spel. Dock är jag dig helt enig om att vi tappat i det fysiska spelet totalt sett, dvs i närkampsspelet i olika situationer. Där finns det stor utvecklingspotential och det ser vi också när vi har mött internationellt motstånd.
Jo, vi känner till att många utifrån pratar om just Team 08:s tydliga och distinkta spel. Där har ni ju lyckats mycket bra!
Om ni fick önska er EN sak som skulle underlätta utvecklingen av våra spelare i föreningen, vad skulle det kunna vara anser du?
Mats:
- Det enkla svaret är väl mer istid för att kunna gnugga vissa moment mer och blanda mellan hög- och lågintensiva ispass. Nu är ju målet på varje ispass att spelarna ska stå så lite i kö som möjligt och vara aktiva så mycket som möjligt. Då finns det inte riktigt tid till detaljer i spelet. Under de senaste säsongerna har ytorna för att bedriva fys och strecht under det kalla halvåret blivit fler och bättre men där finns det förbättringspotential.
Stort tack för att du tog dig tid att svara på våra frågor och lycka till i de resterande matcher ni har kvar i serien!
Mats:
- Tack, det var så lite så…